Hollande vyzval na tvrdšie sankcie voči Asadovi a na pomoc povstalcom

06.07.2012 Celý región

Paríž 6. júla (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyzval na tvrdšie sankcie proti sýrskemu lídrovi Bašárovi Asadovi a na podporu povstalcov, ktorí sa ho snažia zbaviť moci. Hollande vyslovil výzvu na začiatku parížskeho stretnutia západných a arabských štátov, známych ako Priatelia Sýrie, ktoré podporujú povstanie proti režimu v krajine.

"Bašár Asad musí odísť," povedal Hollande na stretnutí ministrov zahraničných vecí a vysoko postavených diplomatov zo skupiny štátov Priatelia Sýrie. "Je to v záujme Sýrie, jej susedov a každého, kto chce v regióne mier," dodal francúzsky prezident.

Hollande uviedol, že chce, aby účastníci dnešného rokovania takisto odsúhlasili posilnenie humanitárnej pomoci v arabskej krajine.

Prítomní na stretnutí s nadšením privítali správy o prebehnutí vplyvného sýrskeho generála a Asadovho priateľa z detstva na stranu povstalcov. Brigádny generál Manáf Tlass ušiel do Turecka, oznámila vo štvrtok prorežimová webová stránka.

V Paríži sú predstavitelia približne zo 100 krajín aj medzinárodných organizácií a budú diskutovať o kríze v Sýrii s členmi sýrskej opozície.

Stretnutie Priateľov Sýrie je tento rok už tretie v poradí. Prvé dve sa konali v Tunise a tureckom Istanbule.

Účastníci budú rokovať s opozičnou Sýrskou národnou radou o pláne na vytvorenie prechodnej vlády.

Čína a Rusko stretnutie bojkotujú. Obe krajine sú spojencami sýrskeho prezidenta Asada a skupinu Priatelia Sýrie pokladajú za príliš zaujatú v prospech sýrskej opozície.

Zdroj: Reuters, DPA
 

Vyberte región